Fotografering med smartphoneDet är inte alltid som man har kameran med sig. Men det går att ta bra bilder ändå. Med en modern smartphone, och några smarta knep, kan man få ut riktigt mycket från sin digitala följeslagare.

En smartphone har den fördelen att man alltid har den med sig. Faktum är också att man med de senaste modellerna kan ta riktigt bra bilder. Det kräver dock att man använder specifika appar och tillbehör.

Gör så här för att ta bättre foton

  1. Använd råformat. Genom att använda kameramobilens råformat syns detaljerna bättre, och som fotograf får man bättre kontroll över ljus och kontrast. Än så länge går det inte att göra detta på iPhone, men lösningen blir då att använda appen Lightroom Mobile, som är gratis. Då får man tillgång till råformatet även i Apples lur. Mer om fördelarna med att fotografera i råformat finns att läsa här.
  2. Köp ett eller flera objektiv till telefonen. Det finns idag flera typer av lösa objektiv för smartphones, bl.a. vidvinkel-, makro- och fisheyeobjektiv. Ofta säljs de i paket, med flera objektiv förpackade i ett litet och smidigt etui.
  3. Zooma inte för mycket. En smartphone har digital zoom, vilket gör att antalet pixlar minskar när man zoomar in. Det gör att bilderna blir gryniga, framför allt om man skickar dem till utskrift. Gå närmare motivet istället. Då får du också bort mycket som riskerar att störa i bilden.
  4. Använd HDR, high dynamic range, för att få mer ljus i bilderna. Med detta läge påslaget tar kameran två bilder, och kombinerar sedan de ljusaste delarna till en ny bild.